Dyskutowali o ograniczeniach unijnych w produkcji wędlin

Podczas posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi 23 stycznia przedstawiciele resortów zdrowia i rolnictwa, eksperci oraz posłowie dyskutowali o zagrożeniach, jakie dla zakładów przetwórczych, a także dla konsumentów niesie rozporządzenie unijne związane z ograniczeniem dopuszczalnego poziomu substancji smolistych w produkcji wędlin. W czwartkowym posiedzeniu uczestniczyli także przedstawiciele producentów wędlin tradycyjnie wędzonych, którzy przedstawili swoje obawy związane z nowymi unijnymi ograniczeniami, które mają zacząć obowiązywać od 1 września 2014 roku.
Według producentów, po zmianie przepisów niemożliwe będzie wędzenie wędlin na otwartym ogniu, dlatego chcą oni, by ograniczenia zaczęły obowiązywać jak najpóźniej. Wtedy polski rząd mógłby zająć się wynegocjowaniem korzystniejszych warunków, w tym większej dopuszczalnej zawartości benzopirenu w produktach tradycyjnie wędzonych do 5 mikrogramów benzopirenu w kilogramie wędlin (podobnie jak dopuszczona przez unijne prawo zawartość benzopirenu w produktach grillowanych).